Idi na:

UTJECAJ GIPSKARTONSKIH SUSTAVA NA OKOLIŠ

Cijeli svijet pokušava smanjiti svoj negativni utjecaj na okoliš. U slučaju konstrukcija to se može učiniti uporabom lakih razdjelnih pregrada. Za tvrtku Siniat ovaj proces započinje od same proizvodnje gipskartonskih ploča . 
 Articol 1
Koristimo proces desulfatizacije plina iz termalnih elektrana kako bih proizveli gips s puno većom čistoćom nego u slučaju eksploatacije prirodnog gipsa. Ovaj proizvod je dobar za okoliš iz razloga što elektrana više ne ispušta sumpor u atmosferu i eksploatacija iz kamenoloma više nije potrebna. To je također prednost za elektrane koje više ne moraju odlagati materijal koji se inaće zakopava u zemlju. Siniatova tvornica u gradu Turceni izgrađena je pored ovakve termoelektrane, stoga se značajno smanjuje utjecaj na okoliš zbog kratkog transporta sirovina. Također u proizvodnji novih ploča koristimo reciklirane gipskartonske ploče.
 Articol  2
Drugi način smanjenja utjecaja na okoliš je u tome da su opterećenja kojima je podvrgnuta zgrada značajno smanjena u odnosu na konvencionalne zidove od betona ili opeke, što posljedično smanjuje opterećenja na konstrukciju i temelje. Opterećenje (estrih, podne pločice, drveni podovi, itd.) se prenosi kroz konstrukciju počevši od poda do greda te na stupove i, na kraju, na temelje. Smanjena masa pozitivno utječe na dimenzioniranje konstrukcije. Zidovi u stambenim zgradama dozvoljavaju izvođenje pregrada koje nemaju dodatne konstruktivne elemente kao što su horizontalni i vertikalni serklaži. 
Ovakve pregrade mogu se učvrstiti direktno na ploče od armiranog betona u bilo kojoj poziciji konstrukcije. Time se omogućava izvođenje pregrada s nizom prednosti. Ove prednosti uključuju konstrukciju pregrada prema željama klijenta koji kupuje ili unajmljuje prostor. Konstrukcija i obloga mogu se izvesti, a da se ne spoje kruto s konstrukcijom objekta. Klijent ima mogućnost postavljanja svojih vlastitih pregrada, udaljavajući se od monotonije standardnih prostora.
Articol 3
Ovisno o načinu na koji klijent želi modificirati pregradu tijekom radnog vijeka zgrade, to može učiniti bez utjecaja na konstrukciju objekta, a svi elementi od gipskartonskih sustava mogu se lako reciklirati. Uz sve navedeno ovakvi radovi ne zahtijevaju posebno osposobljene radnike ili specijalne alate.
Druga prednost pregrada od gipskartonskih ploča su zvučna izolativnost uz smanjenu debljinu. Na primjer, pregrada koja je debela samo 125 mm, s dvostrukom oblogom s obje strane i 75mm podkonstrukcijom može imati indeks zvučne izolacije od 51 dB. Ova razina odgovara slušanju radio prijemnika pri prosječnoj razini. 
Gipsvlaknaste ploče koje su otporne na udarce, mogu se čak koristiti kao pregrade za zaštitu od provale. Ploče koje se koriste u ove svrhe imaju veću gustoću, a time i veću otpornost. Sustav uključuje primjenu limene ploče debljine minimalno 0,5 mm. Ovi zidovi se dosta često koriste u bankama.
Tehnološka evolucija nam je pomogla razviti proizvode koji mogu uspješno zamijeniti one koji imaju značajan utjecaj na okoliš. Sve što trebamo učiniti kako bismo sačuvali naš planet je njihova masovna primjena. Za više detalja o zaštiti okoliša, molimo, posjetite Siniat web stranicu o održivosti.
Koristeći obrazac za tehnička pitanja, također nas možete kontaktirati za usporedbu tradicionalnih sustava i Siniat gipskartonskih sustava suhe gradnje.
 
Pogledajte ostale članke